
Porcje: na 12 babeczek
- Składniki na babeczki:
- 2 Jajka
- 230g Mąki pszennej
- 155g Cukru
- 125g Masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- Jabłka
- Składniki na kruszonkę:
- 75g cukru trzcinowego
- 100g schłodzonego solonego masła
- 140g mąki samorosnącej*
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- Składniki do kremu:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 110g lekkiego cukru brązowego
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 400g cukru pudru
- 2 łyżki mleka pełnego
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ...
Nagrzej piekarnik do 170oC.
Aby zrobić babeczki:
- Zacznij od zrobienia jabłek. Obierz, pozbądź się środka i pokrój jabłka w małe kwadraty.
- Umieść w dużym garnku z wodą, której będzie na tyle by przykryła jabłka, później gotuj na małym ogniu jakieś 5-7 minut aż zrobią się miękkie i zostaw je aż ostygną.
- Zmieszaj razem masło i cukier trzcinowy aż wszystko będzie lekkie i puszyste.
- Dodaj jajka, potem aromat waniliowy, wszystko zmieszaj, aż się połączy.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól i delikatnie mieszaj, aż się połączą.
- Ostrożnie dodaj ugotowane jabłka.
- Nałóż łyżką ciasto do form.
- Piecz przez 15-20 minut, dopóki ciasto nie będzie złoto brązowe.
Następnie zrób posypkę!
- W dużej misce, utrzyj razem masło, mąkę, cynamon i aromat waniliowy aż zrobią się kruche, następnie wymieszaj z cukrem.
- Rozprowadź posypkę po blaszce i piecz przez 5-10 minut, aż nabierze złotego koloru.
Aby zrobić krem:
- Ubij razem mało i brązowy cukier z cynamonem i aromatem waniliowym, przez jakieś 5-7 minut aż wszystko się połączy i będzie lekkie i puszyste.
- Dodaj cukier co jakiś czas i nadal ubijaj na niskiej prędkości.
- Dodawaj po łyżce stołowej mleka aż krem będzie lekki i kremowy ale wystarczająco sztywny albo utrzymał swój kształt.
Dekorowanie babeczek:
- Kiedy babeczki i posypka całkiem wystygną, nabierz kremu do rękawa cukierniczego, z dyszą w gwiazdkę.
- Rozprowadź niewielką ilość kremu na górze każdej babeczki i dodaj posypkę.
- Używając rękawa ozdób kremem na posypce, każdą z babeczek.





[*Samospulchniającą się mąkę, możecie zrobić sami. Dodajcie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki soli na każdą szklankę mąki.
Następny przepis to 2,5 łyżeczek proszku do pieczenia i szczypta soli na 500g mąki.]
Orginal post: https://www.zoella.co.uk/2016/10/apple-crumble-cupcakes.html
1 Komentarze
Te babeczki wyglądają niesamowicie!!! Będę musiała wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazł się ktoś w Polsce, kto tłumaczy bloga Zoe. Dzięki temu więcej osób może ją poznać.
Pozdrawiam
http://monicas-reviews.blogspot.com/
Witaj ♥ Wkładam wiele pracy w wygląd i treść bloga, więc będzie mi naprawdę miło jeśli skomentujesz ♥
Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych.