JABŁKOWE BABECZKI Z KRUSZONKĄ

apple-crumble-cupcakes-4-of-5
Porcje: na 12 babeczek

    BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ...

  • Składniki na babeczki:
  • 2 Jajka
  • 230g Mąki pszennej
  • 155g Cukru
  • 125g Masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Jabłka 

  • Składniki na kruszonkę:
  • 75g cukru trzcinowego 
  • 100g schłodzonego solonego masła
  • 140g mąki samorosnącej*
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

  • Składniki do kremu:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 110g lekkiego cukru brązowego
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 400g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka pełnego
Nagrzej piekarnik do 170oC.

Aby zrobić babeczki:
  • Zacznij od zrobienia jabłek. Obierz, pozbądź się środka i pokrój jabłka w małe kwadraty.

  • Umieść w dużym garnku z wodą, której będzie na tyle by przykryła jabłka, później gotuj na małym ogniu jakieś 5-7 minut aż zrobią się miękkie i zostaw je aż ostygną.

  • Zmieszaj razem masło i cukier trzcinowy aż wszystko będzie lekkie i puszyste. 

  • Dodaj jajka, potem aromat waniliowy, wszystko zmieszaj, aż się połączy.

  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól i delikatnie mieszaj, aż się połączą.

  • Ostrożnie dodaj ugotowane jabłka. 

  • Nałóż łyżką ciasto do form.

  • Piecz przez 15-20 minut, dopóki ciasto nie będzie złoto brązowe.



Następnie zrób posypkę!
  • W dużej misce, utrzyj razem masło, mąkę, cynamon i aromat waniliowy aż zrobią się kruche, następnie wymieszaj z cukrem.

  • Rozprowadź posypkę po blaszce i piecz przez 5-10 minut, aż nabierze złotego koloru.

Aby zrobić krem:
  • Ubij razem mało i brązowy cukier z cynamonem i aromatem waniliowym, przez jakieś 5-7 minut aż wszystko się połączy i będzie lekkie i puszyste.

  • Dodaj cukier co jakiś czas i nadal ubijaj na niskiej prędkości. 

  • Dodawaj po łyżce stołowej mleka aż krem będzie lekki i kremowy ale wystarczająco sztywny albo utrzymał swój kształt. 





Dekorowanie babeczek:
  • Kiedy babeczki i posypka całkiem wystygną, nabierz kremu do rękawa cukierniczego, z dyszą w gwiazdkę. 

  • Rozprowadź niewielką ilość kremu na górze każdej babeczki i  dodaj posypkę. 

  • Używając rękawa ozdób kremem na posypce, każdą z babeczek. 
apple-crumble-cupcakes-2-of-13apple-crumble-cupcakes-9-of-13apple-crumble-cupcakes-8-of-13apple-crumble-cupcakes-12-of-13apple-crumble-cupcakes-5-of-5


[*Samospulchniającą się mąkę, możecie zrobić sami. Dodajcie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki soli na każdą szklankę mąki.
Następny przepis to 2,5 łyżeczek proszku do pieczenia i szczypta soli na 500g mąki.]

Orginal post: https://www.zoella.co.uk/2016/10/apple-crumble-cupcakes.html

Prześlij komentarz

1 Komentarze

  1. Te babeczki wyglądają niesamowicie!!! Będę musiała wypróbować ten przepis.
    Cieszę się, że znalazł się ktoś w Polsce, kto tłumaczy bloga Zoe. Dzięki temu więcej osób może ją poznać.
    Pozdrawiam
    http://monicas-reviews.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj ♥ Wkładam wiele pracy w wygląd i treść bloga, więc będzie mi naprawdę miło jeśli skomentujesz ♥
Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych.